Andrea Sztojánovits

light artist

Közel húsz éve a digitális képalkotás egyik határterületével, a vjing-el foglalkozom elméletben és gyakorlatban egyaránt, emellett interaktív installációkat készítek és különböző audiovizuális eseményeket, fesztiválokat szervezek vagy tanácsadóként, társkurátorként veszek részt (Riders on the Mall, Zsolnay Fényfesztivál, Cinetrip Vj Torna, Live Performers Meeting). Művészeti tevékenységem szempontjából meghatározó a VJ kultúra látványvilág és gondolkodásmód transzportálása a hagyományos képzőművészeti területekre, legyen szó installációról vagy performanszról.

2009-ben kezdtem együttműködni Köves Éva festőművésszel, melynek a Monochrome Clack nevet adtuk. Az architekturális vagy projection mapping egyik alműfaja, a paint mapping technikával hozunk létre festmény alapú vetített installációkat.

Több éve a mïus band-nek készítek vetítést, valamint több együttműködésem van, jelenleg Mayer Éva grafikusművésszel és Sipos Ádám digitális művésszel dolgozom projekteken.

2009-ben diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia és Tanár szakán, 2017-ben elvégeztem a Doktori Iskolát, ahol a „Vjing, mint módszer” disszertációmat írtam. A 21. században a technológia innovációja a valós idejű processzálás eredményességével egy olyan új eszközt adott a művészek kezébe, mely a digitális audiovizualitásban, a hang és kép szintézisében új perspektívákat nyitott és szignifikáns lépést jelentett az élőművészetek, vizuális performansz területén egyaránt: a képzőművész elektronikus vizuális zenésszé válhatott. Kutatásom témája a vjing tevékenységének és a VJ alkotói személyiségének bemutatása volt.

2017-ben kezdtem tanítani a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia, valamint a Metropolitan Egyetem Média Design szakán. Az audiovizuális kultúra oktatói munkásságomban kulcsfontosságú, a diákokkal olyan audiovizuális interaktív installációkat hozunk létre, melyek egyrészt megnyitják a teret a befogadó felé, másrészt a diákok a folyamat alatt számtalan technológiai újdonságot és új művészeti látásmódot tanulnak.