Silvered Light sorozat / paint mapping installációk

Silvered light

Oscillation – A38-MVM Light painting, 02/22-23/2014, A38, Budapest, Hungary, http://www.a38.hu/en/program/kiego-izzok-20

Fény(ny)elvek, 2015.09.26-12:31, Kepes Intézet, Eger, Hungary, Főtér, http://www.kepeskozpont.hu/fenynyelvek-nemzetkozi-kiallitas/

A Silver Kollekcióban a festményre rávetülő fény finom eltolódása ‘kidomborítja’ a festmény szerkezeti elemeit. Az ezüstös fény, vagyis a festmény fénylő ‘tintája’ a fekete elemekre vetülő, attól minimálisan elmozduló megvilágításból ered. A hangra reagens ezüstös fény örvénylő dinamikája mozgó, világító reliefé alakítja a festményt, mely háromdimenziós érzetet kölcsönöz a látványnak. Ezáltal a jelentés felbontása a térbeli kiterjeszkedés következtében az észlelés szintjén megnövekszik. A fény lüktetése, a hang ismétlődő cirkulációja időben folytonosságot ad az installációknak.

A paint mapping-ről:
A digitális vizuális művészet és a klasszikus festészeti hagyományok metszéspontján kialakult egy új, hibrid műfaj, a paint mapping. A paint mapping a projection mapping egyik alműfaja, mely a festmény és a rávetülő fény találkozásából létrejövő új valóságérzet indukálását hívja életre. A digitális animáció leköveti a festmény architekturáját, ezáltal a tér, a szerkezeti viszonyok, a fény (vetített nonfiguratív animációk) és a mozgás speciálisan integrált egységét alkotja meg.
A tapintható térben elhelyezkedő objektum és a virtualitás, mely a fény útján keresztül szövi a pixeleket a festmény pigmentjeibe, új absztrakt kontextust teremtenek a festmény és az animáció értelmezésének. A fizikai és virtuális jelenlét között elmosódik a határvonal, a festmény ‘digitálissá’ alakul és megmozdul, a rávetülő animáció ‘fizikai’ stimulussá formálódik. Ebben az új atmoszférában, friss tapasztalatban a vizuális improvizáció hagyománya is megelevenedik.

SZTOJÁNOVITS ANDREA

Fényművész, Főiskolai docens

Elérhetőségeim:
Közösségi oldalaim