Monochrome Clack / Ludwig Múzeum

Ludwig Next: Monochrome Clack

20131220-20140119. – Monochrome Clack kiállítás, Ludwig Múzeum, Budapest

https://monochromeclack.com/

A tárlaton Köves Éva festőművész és Sztojánovits Andrea videóművész közösen alkotott intermediális installációi láthatók.

Ahogy a konstruktivizmus egyfajta kulturális válasz volt a múlt század elején az első világháború utáni széttöredezett világ és a megroppant társadalmak problémáira, a Monochrome Clack a műfaji szimbiózis létrehozásával a mai forrongó, globalizált világ problémáira keres audiovizuális válaszokat. A projekt a két művész 2009-ben kezdődött együttes alkotó tevékenységének eredménye, mely során egyedi módon kapcsolják össze a hagyományos képalkotási kultúrát – jelen esetben a festészetet – a korszerű elektronikus művészettel.
Intermediális alkotásaik azon a felismerésen alapulnak, hogy az olaj/fotó/vászon festményre (festmény-installációra) rávetülő számítógépes animáció (mozgás, fény, hang, azaz zene és szöveg) nemcsak a vizuális és az irodalmi műfajok között létesít új minőségű kapcsolatot, hanem egy aktív befogadói magatartással találkozva a festmény statikus és a digitális animáció folyamatosan változó elemeiből új médiumot hoz létre. A művek komplexitását azok a nézők és hallgatók is jobban magukénak érezhetik, akik egyébként csak egyes alkotóelemeikre – külön-külön a festészetre, a VJ-kultúrára, a zenére vagy a költészetre – reflektálnának. A Monochrome Clack installációi a hazai kiállításokon túl sikerrel szerepeltek a 2010-ben Regensburgban megrendezett Donumenta rendezvényen, illetve a 2011-ben Rómában tartott LivePerformance Meetingen.

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/monochrome-clack
http://fidelio.hu/kiallitas/hirek/felfenylo_feluletekhttp://artmix.info.hu/wp/blog/2013/12/20/koves-eva-es-sztojanovits-andrea-kiallitasa-a-ludwig-muzeumban/http://psmagazin.hu/oszcillaciok-fenyfestes-a-dunan/

SZTOJÁNOVITS ANDREA

Fényművész, Főiskolai docens

Elérhetőségeim:
Közösségi oldalaim