Landelion (KiBu) a londoni Kinetika Art Fair kiállításon

Landelion / Kinetica Art Fair, London

2010.03.24

Résztvevők: Eszter Bircsak, Judit Boros, Laszlo Kiss, Zsolt Korai, Manuela Lukacs, Melinda Sipos, Andrea Sztojanovits

netpitypang_bels_1

“Mi ez? Egy netvirág, elnevezése az angol pitypang (dandelion) és a helyi hálózatokat jelölő LAN (Local Area Network) szóból ered.

Miért készült? A 2010-es Kinetica Art Fair Londonra a KIBU is eljutott a Magyar Kulturális Intézet, London segítségével. Kiindulópontunk az volt, hogy valahogyan vizualizáljuk az interneten, a közösségi oldalakon való személyes megjelenést, információáramlást és egy interaktív, kinetikus installációval szimbolikusan ábrázoljuk is. Másrészt az élményalapú munkák is fontos alapot jelentettek, hiszen a felhasználók által átélt élmény régóta a technológiai fejlesztések fókuszában áll. A piaci versenyben bevetett élmény-elemeken túl, az eszközökat és alkalmazásokat társadalmi összefüggésükben vizsgáló műhelyek – mint a KIBU is – fontos kérdésnek tartják az élményekkel (látvány, hang tapinthatóság, stb) folytatott kísérleteket. A DIY (do it yourself – csináld magad) kultúra és a UI (user interaction – felhasználói interakció) tervezés konyhai kísérleteinek példája a fújásra fénnyel és hangokkal reagáló, pitypangot idéző munka. 

Hogyan működik? Kábelek újrahasznosításával alakult ki az organikus formájú net-pitypang, melyet a látogatók fújással keltenek életre. A méteres átmérőjű, gömbszerű forma szenzorokat rejt. A szobor passzív állapotban gyengén világít. Amennyiben egy résztvevő ráfúj a szenzorokra, fényjáték látható a net-pitypang felszínén, amelyet hangeffektek, és az ágak vibráló mozgása követ.”

http://old.kibu.hu/en/projects/landelion
http://www.kinetica-artfair.com/?exhibitors/2010/kitchen-budapest
https://www.wired.com/2010/02/kinetica-art-fair/

 

szöveg és képek forrása: Kitchen Budapest

SZTOJÁNOVITS ANDREA

Fényművész, Főiskolai docens

Elérhetőségeim:
Közösségi oldalaim