Csontváry természete interaktív audiovizuális installációk a MODEM-ben

Csontváry természete

audiovizuális installációk

2019.09.28-10.06, MODEM, Debrecen

Művészeti vezető: Sztojánovits Andrea

Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója, valamint a MODEM felkérésére Csontváry három festményéből készítettem audiovizuális installációkat. A három ikonikus alkotás – A magányos cédrus, A nagy Tarpatak völgye a Tátrában, Baalbek – három különböző technikai eljárás révén vonja be és ösztönzi interakcióra a látogatókat.

http://www.modemart.hu/kiallitas/csontvary-termeszete/ 

A nagy Tarpatak völgye a Tátrában / audiovizuális paint mapping installáció

Animáció: Sztojánovits Andrea
Zene: Álmos Gergely / mïus

Méret: 5 x 2,5 méter

A festmény nyomtatott mására kerülő speciális, paint mapping technikával kivetülő animációk a természet megfigyelését, a finom változásokat, a sziklák, a szél, az erdő, mező zeneiségét keltik életre. Az installációhoz társuló hanganyag is ebből a megfigyelésből merít ihletet, a hanggal szinkronban lévő animációk pedig életre keltik a festményt és előhívják a megfigyelés és merengés közötti lélekállapotot.

 

A magányos cédrus / interaktív audiovizuális installáció

Animáció: Kovács Ivó
Zene: Álmos Gergely / mïus
Interakció: Sztojánovits Andrea

Méret: 2 x 2 méter

A bölcs Cédrus az installációban az élet körforgását jeleníti meg. A finom áramlásokkal felnövő és elenyésző magányos fa a környezetével, valamint az installáció zeneiségével összhangban teremti meg a kibontakozás és elmúlás mély folyamatait. A lassú kibontakozásba a nézői interakció mozgást, életet ‘lehel’.

 

Baalbek / interaktív audiovizuális installáció

Animáció, interakció: Sztojánovits Andrea
Zene: Álmos Gergely / mïus
Animációs asszisztens: Tóth Gergő

Méret: 12 x 2,2 méter

Csontváry a Baalbek című festményének mind perspektivikus ábrázolását, mind az egyes elemek megvilágítását a kompozícióhoz mérten alakította, változtatta, nem tartotta meg a valósan látott képet. Az installáció erre a két eszközre épít a kép mozgásán keresztül. A nézők irányíthatják a festmény vetített képének perspektíváját, valamint a készülési folyamatot előidéző absztrakt képzeletből kibontakozó pirkadati szín- és fényhatásokat.

 

Külön köszönet: Szendeff Dániel, Triff Adorján (MogulAudio)

SZTOJÁNOVITS ANDREA

Fényművész, Főiskolai docens

Elérhetőségeim:
Közösségi oldalaim