The Ohm / Shell collection / paint mapping installáció

The Ohm, hangreaktív paint mapping installáció, 2016, https://monochromeclack.com/
Animáció, interakció: Sztojánovits Andrea
Festmény: Köves Éva

XVII. Live Performers Meeting, 2016.05.12-05.14, Tolhuistuin, Amsterdam, Hollandia, http://liveperformersmeeting.net/
ROM – Riders on the Mall audiovizuális fesztivál, 2016.05.27-29, MÜSZI, Budapest, https://ridersonthemall.com
Zsolnay Fényfesztivál, 2016.07.01-03, Pécs, http://zsolnayfenyfesztival.hu/

A külvilág zörejeire, a hangi környezetre reagens audiovizuális festmény installációk újdonságként hatnak a vizuális észlelésünkre a festmény erezete és a digitális minta interferenciájának hatása által. A természetben fellelhető jelenségek: a kagylók csillanása vagy bizonyos rovarok szárnyain látaható interferenciaszín az installációban reprodukálódnak, ékesítve a fekete fehér nyomvonalakat színfoltok képződésével. A színek a mozgó hangok kiváltotta hatás által moiré-szerűen szüntelenül eltolódnak, a hatás ezáltal elemi, részecske-szintű percepciót okoz.

A paint mappingről:

A digitális vizuális művészet és a klasszikus festészeti hagyományok metszéspontján kialakult egy új, hibrid műfaj, a paint mapping. A paint mapping a projection mapping egyik alműfaja, mely a festmény és a rávetülő fény találkozásából létrejövő új valóságérzet indukálását hívja életre. A digitális animáció leköveti a festmény architekturáját, ezáltal a tér, a szerkezeti viszonyok, a fény (vetített nonfiguratív animációk) és a mozgás speciálisan integrált egységét alkotja meg.

A tapintható térben elhelyezkedő objektum és a virtualitás, mely a fény útján keresztül szövi a pixeleket a festmény pigmentjeibe, új absztrakt kontextust teremtenek a festmény és az animáció értelmezésének. A fizikai és virtuális jelenlét között elmosódik a határvonal, a festmény ‘digitálissá’ alakul és megmozdul, a rávetülő animáció ‘fizikai’ stimulussá formálódik. Ebben az új atmoszférában, friss tapasztalatban a vizuális improvizáció hagyománya is megelevenedik.

Sztojanovits Andrea

Fényművész, VJ