Rombus Art Camp

Rombus Art Camp tábor Klein Leppingben (2014. augusztus 18-22)

https://rombusartcamp.wordpress.com/

A tábor első napján a FestLand-ről induló szekérjárattal körbeutaztunk a faluban, hogy begyűjtsük a hulladékokat, melyekből a tábor folyamán építkeztünk. Az akusztikus hal teljesen újrahasznosított burkolatot kapott, a gyerekek a szemétből épült pikkelyekből álltították össze a halat valamint megalkották a hal hangjait is, melyet maguk építette akusztikus hangszeren adtak elő.

Az azt követő napokon pl. előadást tartottunk arról, hogy hogyan lehet újrafelhasznált anyagokból, illetve olcsó, a háztartásban megtalálható elektronikai eszközökből megújuló energiaforrások (pl. napelem) által működtetett audiovizuális installációkat készíteni. A gyerekekkel áttekintettük az akusztikus, elektroakusztikus és elektronikus hangkeltő berendezések működését, kipróbáltuk a “barack-zongorát”.

Az elektronikus hal vászonborítására rajzokat és animációkat készítettünk, melyet un. projection mapping technikával vetítettünk a felületekre. Az animációs workshop napon rajzokat és stop motion animációkat készítettünk. A stop motion animáció úgynevezett frame by frame animáció, melyet rajzokból, talált tárgyakból, mozdulatokból készítünk. Az animációk elkészülése után a vizuális brigád megtanulta egy Vj szoftver alapvető funkcióit, kezelését, animációk modulálását, effektezését. A vizualitás egy elképzelt világot tárt elénk, melyben a rajzok egy utópisztikus, teljesen környezetbarát világba kalauzoltak el.

A konstrukció – a hal – gondolatiságát a Németországot és Magyarországot összekötő folyó, a Duna léte adta. A tábor folyamán a halakkal (akusztikus és elektronikus) jártuk be a tájakat, utaztunk képzeletben az országok között. 

A hozzá társuló audioperformansz elektronikus hangszerekkel keltett zörejekből, effektekből tevődött össze. A performansz folyamán olyan víztömegeket jelenítettünk meg audiovizuális mű formájában, mint a tenger, folyó, tó, patak és vízesés.

Sztojanovits Andrea

Fényművész, VJ