Flow of Colors a Zsolnay Fényfesztiválon

The Flow of Colors, Interaktív paint mapping installáció, Zsolnay Fényfesztivál, Cella Septichora, Pécs, 20180627-0701, https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/
Installáció, digitális kép, vezérlés: Sztojánovits Andrea
Festmény: Köves Éva
Matematika, algoritmus: Varga Domonkos
Hang: Álmos Gergely

A művészet, technológia és tudomány integrációja korunk gondolkodásmódjára reflektál. Az új eszközök és interfészek kialakítása innovatív látásmódokat és módszereket kínál mind a tudomány, a művészet, mind az oktatás valamint továbbfejlesztés területén.
Korunkban a pörgős, rohanó, napról-napra újabb és egyre frissebb információk és kihívások megértéséhez, feldolgozásához alternatív eszközként segíthet a művészet és a tudomány közti párbeszéd. Az installáció egyrészt kísérlet arra a gondolatiságra, hogy milyen új esztétikák jöhetnek létre a matematika és a vizuális művészetek korszerű párosításából, valamint ezen új esztétikák – aktív részvétel segítségével – hogyan hatnak vissza a felhasználóra.

Az installáció víziója egy olyan belső lelki állapot kivetülése, mely a lélek örvényeinek megfigyelését, a belső énünk viharosabb állapotának szelíd értelmezését hivatott elősegíteni. Az átszínezésen keresztül ez az állapot ugyan megmarad, viszont más és más értelmezést nyer. A folyamat alatt a nézők a színorgonán keresztül változtathatják ennek az állapotnak a minőségét, melyet a festmény, a vetített fény és a matematikai algoritmus együttese újszerű színesztétikával reprodukál.

Sztojanovits Andrea

Fényművész, VJ