AVOS / Audiovisual Open Studios

Élménytér – össztér – hipertér
Alapítók: Sztojánovits Andrea, Borosi Gábor

Az Audiovisual Open Studios (továbbiakban AVOS) alkotó- és oktatóközpont hivatása a kortárs audiovizuális műfajok adta gondolati- és technikai tartalmak kutatása és oktatása. Az AVOS szellemisége az elmélet és a gyakorlat határvonalán halad egy olyan élménytérben, mely az audiovizualitás új típusú jelentéstartalmainak felfedezésére ösztökél. Az alkotótér (közösségi- és oktató terem, szenzor- és hangstúdiók) olyan össztérként működik, melyben workshopokat, előadásokat, szakmai napokat és kurzusokat szervezünk. – Av Open Days

A 2013-ban induló elektronikus hang- és képi kurzusok kiinduló pontja a jövőkutatás, alapját képezik az audiovizuális improvizáció, az animáció, a rövidfilm, a videóművészet, a programozott digitális kép- és hangalkotás, a vj, a dj, az elektronikus előadóművészet olyan „egyvelege”, mely korunk gondolkodásmódjára és technológiai fejlődésére reflektál.

A stúdió jelenleg a virtuális térben működik: AVOS facebook

KURZUSOK:

VISUAL DEVELOPER – VVVV KURZUS:
2013
A VVVV egy folyamatosan fejlődő hibrid moduláris- és szöveges általános jellegű fejlesztői környezet, amit valós idejű szintézisre és feldolgozásra optimalizáltak. Ötvözi a szöveges és a grafikus (node alapú) programozás előnyeit. Főleg vizuális feladatok megoldására tervezték de több mint 1500 alap node-al és rengeteg közösség által készített kiegészítővel szinte bármilyen problémára alkalmazható.
Oktatók: Korai Zsolt, Mórász Dávid

ARCHITEKTÚRÁLIS MAPPING KURZUS:
2013
Az architekturális mapping, más néven video projection mapping, vagy mozgóképes épületfestés a 21. század egyik legújabb vizuális műfaja, mely a vetített épület, térbeli installáció architektúráját felhasználva bontja részekre és építi újjá – vizuális illúziót keltve az adott felületet, térbeli testet. A kurzus az architekturális mapping műfaj sajátos technológiai folyamatait mutatja be, a térhatás észlelése, a vetítési technikák, optikai rendszerek, a 3D modellezésen és animáláson, a hardveres és szoftveres feldolgozási folyamatokon keresztül egy vizuális mapping projekt elkészüléséig.
Oktatók: Bordos László Zsolt, Kovács Ivó, Vicsek Viktor

KÍSÉRLETI VIDEÓ KURZUS:
2013
Raimo Benedetti brazil videóművész több, mint egy évtizede tart experimentális videó kurzust. A kurzus a performanszművészet és az analóg videózás kapcsolatát tárja fel, mely során a résztvevők közösen készítenek egy improvizatív művet. A csapat által a workshop alatt készített mű lehet videómunka, videóinstalláció vagy videóperformansz, ez nagyban függ a csapat profiljától. A workshop folyamán a videó, mint kísérletezési forma kap fő szerepet, melyet egy ún. a művész által épített “Trakita”-val (analóg videóberendezés) szerkesztenek. A rendszer a valós idejű manipulációra épül, melyet szimultán több fehasználó is működtethet eredményként absztrakt és sajátos torz képeket létrehozva.
Oktató: Raimo Benedetti

WORKSHOPOK:

AFTER EFFECTS ALAPOK WORKSHOP
20130927-28
Az Adobe After Effects egy animáció és mozgóképgrafikai szoftver, melyet széles körben használnak film spotok, animációk és videoklipek létrehozására.
A workshop az Objekt Mapping workshop előkészítése.
Oktató: Kovács Ivó

OBJEKT MAPPING WORKSHOP
20131008-11
Az Object Mapping a Video Projection Mapping egy irányzata. Felhasználási területei többek között színpadi díszletek, videóstúdió felvétel hátterek, speciális filmes effektek, művészeti installációk. A workshopon a résztvevők egy projekt összeállításán keresztül megtanulják a 3 dimenziós szoftverben a virtuális tér kezelését, a kamera pontos beállítását, a valós objekt 3 dimenziós modelljének textúrázásását, modulálását, az animáció renderelését, melyet a workshop végén a valós térben az erre alkalmas szoftverekkel projektoros vetítés formájában bemutatnak.
Oktatók: Ferenczi Zola, Kovács Ivó, Vicsek Viktor

LAPTOP DJ WORKSHOP
20131004-05
A workshop során a résztvevők megismerkedhetnek a laptop DJ alapjaival és fejleszthetik készségeiket a Native Instruments Traktor ™ szoftver segítségével.
A Traktor ™ az egyik legfejlettebb és legszélesebb körben használt DJ szoftver. Az AVOS és a londoni székhelyű Become a DJ iskola oktatója tartja a képzést. A kétnapos workshop alatt a Traktor ™ szotvert az alapvetű működési jellemzőitől egészen a profi funkciókig mutatja be az oktató.
Oktató: Swim the Shine (Nagy Zoltán)

AUDIOTOOLS WORKSHOP
20130406
Napjaink egyik legizgalmasabb elektronikus zenei területe a különböző online zeneszerkesztő felületek fejlődése; az előadáson elméleti és gyakorlati ismeretek szerezhetünk egy hagyományos (Soundation) és egy formabontó (Audiotool) zeneszerkesztőről, a szoftverek használatáról és helyükről egy naprakész producer eszköztárában
Oktató: Borosi Gábor

COGE AND VJING WORKSHOP
20130406
A CoGe egy moduláris felépítésű VJ szoftver, amely a Mac OSX rendszereken elérhető legmodernebb grafikus technológiák – OpenGL, Core Image, Core Video, Quartz Composer, Syphon – felhasználásával lehetővé teszi különböző média fájlformátumok – videók, képek, Quartz Composer kompozíciók, weboldalak, SWF animációk illetve szövegfájlok – lejátszását, effektezését, keverését valós időben.
Amiről a workshopon szó lesz: Mi is az a CoGe, felépítés, ökoszisztéma, rendering chain, ClipSynth, Sequencer, EffectChain, AudioAnalysi, Mixer, LayerGroup, SyphonSource, VideoInput, MIDI, OSC, MIDI/OSC Talkback, Capture Cards+CoGe, Ableton+CoGe, Mapping+CoGe, QC+CoGe
Oktató: Nagy Tamás (a CoGe VJ szoftver fejlesztője)

CREATIVE CODING -PROCESSING WORKSHOP
20130406
A workshop teljesen kezdőknek szól, akik szeretnék elsajátítatni a kreatív programozás alapjait a Processing szoftver segítségével. Ez egy nyílt forráskódú programozási nyelv és környezet azok számára, akik képeket, animációkat és interakciókat szeretnének létrehozni.
A workshop folyamán szó lesz az objektum-orientált programozásról, a képfeldolgozásról és az alapvető interaktív alkalmazásokról. 
Oktató: Ioann Maria

BRAIN MAPPING WORKSHOP
20130406
A brain mapping a non-invazív olyan szenzorozás összefoglaló neve, mely az agy kutatásában használatos, mint például az EEG (electroenkefalográfia) vizsgálat. A workshopon szó lesz a látásról, hallásról, a EEG művészeti vonatkozásairól, gyakorlatban pedig az Emotiv Epoc neuroheadset-el készítünk agyhullámokra vezérelt képeket, hangokat.
A workshop előfeltétele: bármilyen programozási vagy vizuális programozási nyelv alapszintű ismerete (mint például: vvvv, Quartz Composer, Touch Designer, stb), osc ismerete, fogadása az ismert programban.
Oktató: Sztojánovits Andrea

PHYSICAL COMPUTING – ARDUINO WORKSHOP:
20130224
A kurzus tágabb értelemben a szoftveresen vezérelhető fizikai-hardveres rendszereket járja körbe, vagyis a különböző mikrokontrollerek, szenzorok, miniszámítógépek programozásával, irányításával foglalkozik. Szó lesz elektronikai alapismeretekről, arduino-ról (“szabad szoftveres elektronikai fejlesztőplatform”), analóg és digitális szerkezetkeről és még az agyhullámokkal történő vezérlés sem marad ki. – Jelentkezés és részletes leírás hamarosan.
Oktató: Harsányi Réka, Temesvári Balázs

AUDIOVIZUÁLIS ALAPOK WORKSHOP

AUDIOVISUAL OPEN DAYS

AVOD I. / AVOD II. / AVOD III.

EXPANDED VJISM – LPM BUDAPEST SHOWCASE

Sztojanovits Andrea

Fényművész, VJ